неделя, 27 декември 2009 г.

Меденките на Джули



Продукти:
800 гр. брашно
280 гр. пудра захар
120 гр. твърд маргарин или масло/ с маслото стават по-твърди/
5 с.л. разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка /белтъците се запазват за глазурата/
2 ч.л. сода
2 ч.л. подправка за меденки /или 1 ч.л. смлян джинджифил и 1 ч.л. канела/

Начин на приготвяне:
Размесваме добре сухите съставки, правим кладенче, чукваме яйцата, прибавяме меда /не трябва да е много горещ, а само леко топъл/, нарязваме на късчета маргарина и замесваме тестото. /
В началото може да ви се струва, че е необходимо да добавите още течност, но не правете тази грешка.
Получава се тесто, което не лепне и след известно време мазнината се усвоява от брашното./ Хубавото е, че може веднага да се работи с тестото.
Разточва се кора с дебелина около 5-7 мм, изрязват се фигурки и се пекат на 150-160 градуса около 10 мин.
Внимава се да не изгорят и като се забележи, че крайчета леко са се зачервили се вадят.
За да се получи хубава кафява глазура е необходимо да се намажат още топли с разбито яйце с 1 ч.л. вода и 2 ч.л. какао. непременно прецедете сместта.
Внимава се да не се получат следи. /макар че при мен се получиха, защото не ми беше хубава четката, но пак станаха ефейтни/.
Остават се да изсъхнат и се украсяват с белтъната глазура.

За глазурата:
Пудрата захар се пресява 2 пъти, белтъка се прецежда през дамски чоропогащник, за да е гладък. Слагаме няколко капки лимонов сок и 150-200 гр. пудра захар /според големината на белтъците и гъстотата/. Ако ви се струва рядко, добавете още пудра захар. Най-добре е глазурата да се приготви на ръка, за да е гладка, но може и с миксер на ниска степен. Като сложете глазурата във фунийка, отрежете около 1 мм отвор. Трябва да остава тънка, непрекъсната линия, която да не се разлива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар