понеделник, 18 януари 2010 г.

Козунак "в хладилника"




Продукти:
4 яйца
1 1/2 захар
1 ч.ч. олио /или половината масло, половината олио/
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче прясна мая
1/2 ч.л. хлебна сода
кората на един лимон
2-3 ванилии
есенция ром
брашно колкото поеме /около 1-1.2 кг./
стафиди
локум
натурален шоколад.

Начин на приготвяне:
Маята се размива в половината прясното мляко, което предварително е затоплено толкова, че да може да трае пръста заедно с 1 ч.л. захар и 3 с.л. брашно и се оставя да шупне.
През това време се пресява брашното няколко пъти, за да се насити с кислород- аз го пресях 4 пъти.
В отделна купа се разбиват жълтъците заедно със захарта и прясното мляко докато побелеят и се стопи захарта, а в друга купа се разбиват белтъците с няколко капри лимонов сок.
След като шупне маята се изсипва в брашното, където предварително сме направили кладенче, изсипват се жълтъжите, част от мазнината и се замесва меко тесто.
След това се прибавят ванилиите, кората на лимона и есенцията, а останалата мазнина се добава като се намазняват ръцете и се меси.
Аз месих тестото около 10 мин и след това го сложих в намаслен с олио найлонов плик и го пуснах на центрофуга в пералнята на 600 оборота за 3 мин.
След това го сложих в по- голям плик, отново намазнен, завързах така че да остане място за втасване на тестото и оставих в хладилника да пренощува /около 12-14 часа/. На другия ден извадих тестото, премесих отново и оставих малко да се отпусне, след това се оформят фитили, в който се поставят по желание стафиди, шоколад, локум и се сплита козунака.
Оставя се да втаса. Маже се със жълтък, поръсва се със захар /най-добре кафява, за да не прегаря/ и бадеми и се пече на умерена фурна до готовност.

1 коментар:

  1. Много добре се е получило! Прекрасни козунаци! :)
    Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване