четвъртък, 17 януари 2013 г.

Цветна погача



Продукти:
20 гр прясна мая или 7 гр суха
650-700 гр брашно + 50-100 гр за оформяне
3 яйца - единият жълтък е за намазване
2 с.л зехтин
1 с.л. мед
1/2 ч.л. сол
1 с.л.лимонов сок
280 мл топло прясно мляко
4-5 с.л.зехтин за намазване на корите

За глазиране:
1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко
бучка масло

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и меда в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути. В купа пресейте брашното и солта. Направете в средата кладенче и прибавете в него разбитите яйца, лимоновия сок, останалото топло мляко и втасалата мая.
Замесете тесто докато започне да се отделя от стените на купата. Извадете, поставете на леко набрашнена повърхност и месете до получаване на меко, еластично тесто, като добавите мазнината докато не се поеме от тестото. Поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час.
Втасалото тесто прехвърлете върху набрашнена повърхност, разделете на 6 равни части. Разточете ги на кори с дебелина 2-3 мм, намажете ги със зехтин и сложете една върху друга на две места - по три във всяка, навийте ги на рула. Нарежете ги на равни части с широчина 4-5 см. Всяло от малките рула нарежете по диагонал.
Поставете ги с равната част към тава с диаметър 28 см, предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Подреждането на погачата започва от средата към края на тавата, като с парчетата се образува цвете. Оставете погачата да втасва повторно 20-30 минути. Печете 20-30 минути в предварително загрята до 170-180 градуса фурна. Още гореща, намажете погачата с бучка масло, покрийте с кърпа и оставете така 10-15 минути.

***По рецептата на baby

4 коментара:

  1. харесвам и начина на подреждане е оригинален,браво!

    ОтговорИзтриване
  2. пожалуйста добавьте функцию подписки по электронной почте, по другому я не могу на вас подписаться.

    ОтговорИзтриване
  3. ...извинете,но тук погачата не изглежда парчетата да са рязани по диагонал,моля ви споделете как са се образували тези фигурки,като розички и ми се струва,че пластовете са по-вече от три! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Снимката която е показана не е направена по начина описан по горе.Моля,споделете как е оформена по горе сниманата погача.Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване