понеделник, 29 март 2010 г.

Празнична погача /Ева Тонева/



Продукти:
500 брашно + 50-100 гр за месене и разточване
3 яйца - единият жълтък е за намазване
2 с.л олио
1 с.л. захар /мед/
1/2 с.л. оцет /лимонов сок/
1/2 ч.л. сол
250 мл топло мляко
100 гр разтопено масло
20 гр прясна мая или 7 гр суха
За намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути. В купа пресейте брашното и солта. Направете в средата кладенче и прибавете в него разбитите яйца, останалото топло мляко, олиото, оцета и втасалата мая. Замесете тесто докато започне да се отделя от стените на купата..Извадете, поставете на леко набрашнена повърхност и месете до получаване на меко, еластично тесто – 10 минути. Поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час. Втасалото тесто прехвърлете върху набрашнена повърхност, разделете на 2 равни части, всяка една от тях на още 4 – общо 8 части. Разточете всяка на кора с дебелина 3-5 мм, намажете с разтопено масло. Съберете една върху друга 4 кори. Завийте заедно на руло. По същия начин се процедира и с останалото тесто – получават се общо 2 четирипластови рула.Нареже всяко едно руло на триъгълни парчета. Загрейте фурната до 180 градуса.Намазнете тава с диаметър 28 см. В средата на тавата сложете изрязаните краища на рулата. Около тях подредете нарязаните триъгълници. Покрийте с кърпа и оставете погачата да втаса на топло 30-40 минути. Намажете с разбития в 2 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете със сусам. Печете погачата 20-25 минути, като можете да намалите температурата на печене до 160 градуса. Готовата погача намажете с масло, покрийте с кърпа и оставете така 10-15 минути.

по рецептата на Ева Тонева: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=110:praznichnapogacha&catid=7:pitiipogachi&Itemid=9

1 коментар:

  1. Приготвих я за вчерашния празник. Стана прекрасна! За първи път правя погача, но съпругът ми беше повече от доволен. Благодаря за споделената рецепта! :)

    ОтговорИзтриване