четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Сполучливи еклери


Продукти за тестото:
125 мл. прясно мляко
125 мл. вода
115 г. масло нарязано на парчета
140 г. брашно
1/4 ч. л. захар
1/4 ч. л. сол
5 големи яйца

Приготвяне на тестото:
Млякото, водата, маслото, захарта и солта се поставят в дълбок съд. Загряват се до кипене. Брашното се сипва наведнъж и с дървена лъжица се бърка енергично, докато тестото започне да се отделя от стените на съда (сместа веднага става на тестяна топка). Намалява се огъня, без прекъсване тестото се бърква в продължение на 2-3 минути. Снема се от огъня, добавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбърква до пълното му смесване с тестото. Още при първото яйце тестото първоначално се разпада на части, това не е проблем. След като се добави последното яйце, то става гладко и лъскаво.
От получената смес върху тава покрита с хартия за печене се поставят с чаена лъжичка малки топчици на разтояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С, около 25-30 минути. По време на печенето първите, 10 минути вратата на фурната не трябва да се отваря, за да не се прекъсне процесът на бухването и след изключване да останат вътре докато изстинат-много е важно. Иначе ще спаднат. Изпечените еклери се оставят да изстинат, след това се пълнят с крем.

за крема :
3 жълтъка
200 грама захар
750 мл прясно мляко
20 грама брашно
20 грама царевично нишесте
3 - 4 ванилии
за заливка на еклерите:
1 млечен шоколад
50 мл прясно мляко
30 грама краве масло
Кремът се приготвя така :

Разбийте жълтъците и захарта на сняг .
Добавете ги към млякото и разбъркайте добре . Прибавете постепенно брашното и нишестето , сложете и ванилиите .
Смесете всичко много добре с интензивно разбъркване .
Сложете готовата смес на котлона и на много слаба степен варете крема до сгъстяването му .
Оставете и крема да изстине .
Когато се пълнят еклерите , и крема и еклерчетата не трябва да бъдат горещи , нека си изстинат добре на стайна температура .
Глазурата :
Всички пордукти се поставят в дълбока метална купа на водна баня. Загряват се при непрекъснато бъркане до напълното разтапяне на шоколада.
Част от еклерите потапям в глазурата, а останалите украсявам с шоколадови ивици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар