петък, 19 февруари 2010 г.

Най- вкусната норвежка торта



Продукти:
100 гр. краве масло
100 гр. захар
4 жълтъка
100 гр. брашно
3-4 с. л. прясно мляко
бакпулвер
ванилия
_______________
4 белтъка
200 гр захар
_________________
800-900 гр. ябълки
1- 2 с.л. захар
60 - 70 гр. стафиди
настъргана кора от лимон
канела

330 мл сладкарска сметана
начукани бадеми или орехи

Начин на приготвяне:
Разбиват се маслото и захарта. Добавят се жълтъците един по един. Добавят се брашното, млякото, бакпулверът и ванилията.
Равномерно се разпредебя тестото в две форми /с диаметър 22-24 см./, дъната на които са застлани с хартия за печене.
Белтъците се разбиват на сняг, като постепенно се добавя захарта. Полученият сняг се разделя на две и се разпределя върху жълтъчната смес в двете форми.
Печем на 175 град около 30 мин. Оставяме блатовете да изстинат. Хартията се сваля по-лесно от блатовете, когато са студени, затова оставете за известно време блатовете в хладилник и след това махнете хартията.
През това време изчистете и нарежете ябълките, добавете захарта, канелата и настърганата лимонова кора. Поставете на бавен огън, без да добавяте вода. Разбърквайте често. Когато ябълките леко омекнат, свалете от огъня. Не ги правете на каша. Оставете ябълките да се охладят добре, ако има сок на дъното на съда, го отделете, не е нужен.
Във форма за торта сложете единия блат с целувчената страна надолу.
Сложете половината от разбитата сметана. Поръсете с орехите /бадемите/, сложете ябълките и върху тях още сметаа, като орделите малко за украса.
Върху крема сложете втория блат с целувчения слой нагоре.

***Може и така да се остави тортичката. Може да украсите и по ваш вкус. Аз използвах и разтопен шоколад, с който залях горния блат и украсих с останалата част от сметаната и отстрани с орехи. Получи се много лека и вкусна тортичка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар