понеделник, 1 февруари 2010 г.

Бърз тутманик


Продукти:
1 пакетче мая д-р Йоткер(7 г)
1 с.л. с връх захар
1/2 с.л. сол
4 с.л. олио
1 1/3 ч.ч. хладка вода
брашно,колкото поеме,но не за много твърдо тесто
шепа -две натрошено сирене + белтък
около 50-70 г разтопено краве масло
Жълтък+ няколко капки олио за намазване преди печене

Начин на приготвяне:
В голяма купа сипваме 1 ч.ч. брашно.Към нея прибавяме захарта,солта и маята,олиото и постепенно добавяме водата.
Към получената смес малко по малко добавяме брашно.Първо го бъркаме,после минаваме към месене на ръка,докато не получим меко еластично тесто. Разделяме го на 2 топки и ги оставяме да почине малко.
През това време натрошаваме сиренето ,прибавяме към него белтъка,и разтопяваме маслото. Взимаме първата топка. Разтегляме я с ръце,докато не получим правоъгълник. Слагаме я в/у набрашнен плот. Намазваме с половината от разтопеното масло и поръсваме с половината сирене. Завиваме на руло. Усукваме го и завиваме на охлюв.
Слагане в намазнена с олио тавичка. По същия начин процедираме и с втората топка,като към края я завиваме около първия "охлюв".
Оставяме да втаса около 1 час (да удвои обема си). След като тестото е втасало го намазваме с разбития жълтък и ,ако искаме,го поръсваме със сусам.
Печем до готовност. След като се изпече го намазваме с краве масло,направо от пакетчето,и увиваме тутманика с кърпи за 30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар