петък, 27 август 2010 г.

Усукана питка



Продукти:
3 яйца
200 мл прясно мляко
брашно - около 700 гр
2 с.л.олио
1 с.л.захар
1 ч.л.сол
20 гр мая

за намазване:
1 жълтък
1 с.л.пр.мляко
1/2 с.л.сусам/по желание/
1/2 с.л.ким/по желание/

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря със захарта в половината топло мляко и се оставя да шупне.
Пресява се брашното, заедно със солта, поставя се в купа и се прави кладенче в средата. Изсипват се в него втасалата мая, останалото прясно мляко, яйцата и олиото.
Омесва се еластично тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема.
Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се разделя на 10 еднакви по големина топчета.
Всяко едно топче се прави на фитил и се навиват като охлювче, които се подреждат в тавата, като леко се притискат в средата.
Погачата се оставя покрита с кърпа отново да втаса - 20-ина минути, маже се с разбития с млякото жълтък и се пече в предварително загрята, умерена фурна до златисто.
Готовата погача може да се намаже с олио, след като се извади от фурната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар