четвъртък, 14 януари 2010 г.

Пита "Хриси"


Продукти:
300гр. прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
4 с.л олио
1 пакетче мая за хляб колкото кибритена кутия
3 яйца
2 с.л захар
1 с.л. сол

Начин на приготвяне:
Подгрява се половината прясно мляко да бъде приятно топло в никакъв случай вряло. В него се слага 1 щипка захар и се разтваря цялата мая. Оставяте маята да втаса /започва постепенно да бухва/. След като втаса маята в тава слагате брашно и смесвате всички по- горе изброени продукти, да не забравите и другата половина от прясното мляко! Слагате вече бухналата мая и си мееесите до припадък. Месите хубаво докато спре да лепне тестото. След това го бието 100 пъти /хвърляте го в тавата/. Оставяте го да втяса 15 мин. После пак месите и пак биете и пак втасва. След второто втасване делите тестото на 3 топки. Всяка топка я разточвате на кора малко по-голяма от дъното на тавата.
Корите ги мажете по отделно с олио и ги налагате една върху друга. След като ги наложите режете корите на 16 парчета( като торта). Взимате една намаслена и набрашнена тава. Парчетата преди да ги сложите в тавата ги навивате от дебелата към тънката част като кифлички и ги редите в тавата. Наредената пита я оставяте да втаса 30мин.
След това мажете с жълтък и печете на 200 градуса.

1 коментар: