вторник, 18 октомври 2016 г.

Торта „Есен“ с тиква и ябълки


Една лека и вкусна торта с аромат на есен ….
Много лесна и вкусна, поне за мен…


Продукти.:
Ø  1 пакет бисквити с какао Роден край
Ø  Около 8-10 бисквити Закуска с какао
Ø  прясно мляко за напояване
Ø  2 - 3 големи парчета белена, настъргана тиква /тук вие преценете количеството тиква – повече или по – малко – въпрос на вкус. Аз не мога да кажа точно колко беше. 2- пъти я правих – единия път с по – малко, а другия с повечко/
Ø  2 големи белени, настъргани ябълки, сорт Златна превъзходна, но аз ползвах други
Ø  100 г масло
Ø  3/4 ч.ч. кафява захар
Ø  1 ч.л. канела
Ø  1/4 ч.л. джинджифил на прах
Ø  1/2 ч.л. индийско орехче или карамфил – въпрос на вкус
Ø  есенция портокал или 1 ч.л. ром
Ø  шепа накълцани орехи
Ø  шепа червени боровинки
Ø  1 портокал

продукти за крема: 

Ø  800 г заквасена сметана – 2 кофички /аз използвах Бор – чвор/
Ø  100 мл течна сметана
Ø  250 гр маскарпоне, макар, че оригиналната рецепта е с крема сирене Филаделфия Light – 125 гр.
Ø  4-5 с.л. пудра захар
Ø  2 ванилии
Ø  2 желатина
Ø  3-4 бр. Бисквити Закуска с какао, смлени на трохи за поръсване

За украса:
Ø  100 мл течна сладкарска сметана  + 100 гр, черен шоколад

Приготвяне:
Настържете тиквата и ябълките и поставете в дълбок тиган или тенджера с маслото. Добавете кафявата захар и 1 ч.ч. вода и ги кипнете на котлона. Оставете ги да поврат, докато водата се изпари напълно. Отстранете от котлона и добавете канелата, джинджифила, карамфил или индийско орехче, орехите, боровинките и есенцията портокал – няколко капки. Разбъркайте добре и оставете сместа да се охлади напълно. 

В купа разбийте 100 мл течна сметана, добавете заквасената сметана, маскарпонето, пудрата захар, ванилиите и 2-та желатина, разтворени на водна баня

 Сглобяване на тортата: 

Дъното на формата с подвижен ринг намажете с част от крема, подредете, напоените в мляко, бисквити „Роден край“, след това разпредете половината от плънката от тиква и ябълки, като притиснете хубаво с лъжица.
Намажете с втори пласт крем. Сложете ред напоени бисквити „Закуска“, разпределете втората част от плънката, пак крем, бърху крема натрошени няколко бисквити „закуска“ , парченца портокал и пак крем. Оставете леко да стегне и след това пригответе шоколадов ганаш за украса от останалата сметана – 100 мл + черен шоколад и украсете според вашето желание и въображение.
За целта загряваме сметаната до степен преди да кипне, сваляме от котлона и добавяме  нарязания на ситно шоколад, като започваме да разбъркваме съставките, докато получим хубава хомогенна шоколадова смес./
Охладете тортата за минимум два часа. Прокарайте нож по ръба и отстранете ринга.

 Да ви е сладко!

 
Рецептата е адаптирана от тук: http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html

1 коментар: