четвъртък, 4 март 2010 г.

Козуначени кифлички II вид


Продукти:
2 яйца
125 гр захар, която предварително разтворих в 6-7 с.л. гореща вода,затоплих допълнително и в МВ-то
150 мл топло прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
около 90 мл мазнина /50:50 олио - масло/
настъргана кора от 1 лимон
1/2 капсула лимонова есенция
брашно, колкото поеме- около 450-500 гр.
Начин на приготвяне:
Маята се разтворя в затопленото прясно мляко + 1 ч.л. захар + 2 ч.л. брашно до гъста каша и се оставя на топло докато шупне.
Яйцата се разбиват с миксер и към тях се прибавя разтопената в МВ захар и шупналата мая, кората от лимона,есенцията и 1/2 от мазнината. Тази смес се изсипва към предварително пресятото брашно и се замесва меко тесто.
Аз поставих в намазнен плик и после в още един, здраво завързах и пуснах в пералнята на центруфуга за 3 мин. След като се извади се разделя на 3 топки, разточват се на тънки кори, като се работи с другата половина от мазнината, разделят се на триъгълници, слага се плънката и се завиват на кифлички. Поставят се в тава, застлана с хартия за печене и се оставят да втасат.
След като втасат се мажат с разбит жълтък + 2 с.л. прясно мляко + 1 с.л. олио. Поръсват се с кафява захар и се пекат на умерена фурна до готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар