понеделник, 29 март 2010 г.

Козуначени кифлички /Сийка/



Продукти:
5 яйца (+ 1 яйце за намазването)
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. мас (олио)
1 пак. мая за хляб
2 ванилии
2 ч.ч. прясно мляко
брашно (около 1 1/2 - 2 кг)

Начин на приготвяне:
Маята с 1 с.л. захар и щипка сол се разтапят. Прибавя се 1 ч.ч. прясно мляко + малко брашно и се разбъркват на кашичка (като за палачинки). Оставя се да втаса. Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се ванилиите (може и лимонова есенция), втората чаша мляко и разтопената мас (олио). Към сместа се добавя втасалата мая и се смесват. Омесва се с брашното. Меси се дълго, докато по повърхността на тестото се оформят мехурчета, освен това се "бие" 70-100 пъти. Поставя се да втаса в голям съд, намазан с олио. След като втаса тестото, се размесва леко, къса се парче, колкото мъжки юмрук и се разточва на кръгла кора, дебела около 1/2 см. Разрязва се на 12 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник се слага лъжичка сладко смесено с млени орехи. Навиват се навътре и се оформят кифлички. Колкото по-малки станат кифличките, толкова са по-ефектни. Така приготвените кифлички се нареждат в намаслена тава и се оставят на топло да втасат отново. След като бухнат, се мажат с разбит жълтък, разреден с малко прясно мляко и олио. Поръсват се със захар, мак, сусам и др. на вкус и се пекат в умерена фурна .

Няма коментари:

Публикуване на коментар