четвъртък, 14 януари 2010 г.

Втасала питка


Продукти:
около 1 кг. брашно
1 пакетче мая /42 гр./ или 2 пакетчета суха на д-р Йоткер
3 яйца /единия жълтък се отделя за намазване/
300-400 мл. прясно мляко
сусам по желание
около 400 гр. сирене
олио
захар
сол

Начин на приготвяне:
Маята се накисва в половината от прясното мляко, предварително леко затоплено , заедно с 2 с.л. брашно и по 1 ч.л. сол и захар. Когато шупне се изсипва в съд за месене, в който сме сложили предварително пресятото брашно.
Добавят се яйцата /2 цели и един белтък, жълтъка е за намазване/, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, Другата част от млякото и се замесва меко тесто. Може да се добави и 1-2 с.л. олио за дооесване. Оставя се да втаса в намазана с олио купа, след което отново се премесва. Разделя се на 19 топки, всяка от която се разточва на кръг с диаметър около една педя, маже се с олио и се поръсва с натрошено сирене. След това се завива на руло, което се търкаля докато стане малко по-дълго, усъква се и се връзва на възел. Подрежда се в намаслена тава, намазва се с останалия жълтък, разбит с малко прясно мялко и няколко капки олио, поръсва се със сусам и се пече на умерена фурна- около 160-180 градуса

Няма коментари:

Публикуване на коментар