понеделник, 5 март 2012 г.

Козунак



Продукти:

3 яйца + 1 белтък (жълтъка остава за намазване отгоре)
½ ч.ч прясно мляко
1 ч.ч захар
¼ чаша разтопено масло + ¼ чаша олио
1/2 кубче мая
около 3 и 1/2 ч.ч. брашно
настъргана кора от един лимон

Приготвяне:
Яйцата се рабиват със захарта на крем, после се разтваорена в топлото мялко мая, която е втасала предварително с малко брашно и щипка захар. Добавя се маслото и около 2 1/2 ч.ч. брашно и се разбърква хубаво, после се добавя по малко от останалото брашно и по малко от олиото. Брашно се слага докато се получи нелепкаво тесто. Меси се хубаво, докато започнат да се образуват ,мехурета в тестото. Оставя се да втаса до удвояване на обема. тестето се разделя на 3. В едната плитка се добадят накиснати в 1 с.л. ром стафиди, в другата може да се добавят орехи или бадеми, а в трета шоколад. Аз в сучая го направих само със стафиди.
Сплита се на плитка и се прехвърля в намаслена форма за печене. Аз поставям директно във фурната на 50 градуса и оставям да втаса. след това мажа с разбития жълтък, поръсвам със захар и пека на 180 градуса до готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар