петък, 27 август 2010 г.

"Питката на Радка"


Продукти:  /за малка питка/
около 500 гр. брашно
200 мл топло прясно мляко
1 мая Йоткер (1/2 пакетче прясна мая)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
100-150 гр. маргарин (или 125 гр. рамекнато масло, но не течно!)

Начин на приготвяне:
Суха мая
В брашното се прави кладенче и се слага сухата мая и захарта. Смесва се с брашното и отстрани се слага солта, да не е директно в маята.
Прясна мая
Маята се ратваря в затопленото мляко (30-40С) със захарта. Смесва се брашното със солта. Прави се кладенче в брашното. Отделя се 1 жълтък за намазване и се слага в кладенчето яйцата и прясното мляко с маята.

Замесва се меко тесто, което да не лепне. т.е. в момента в който спре да лепне е готово. Разделя се на 3 топчета и се оставят на втасват 30 мин на топло. Разточва се всяко топче на кора около 30 см. Взима се първата кора и се намазва обилно с магарин (или масло). Слага се 2-та кора и пак се намазва с маргарин (или масло). Слага се 3-тата кора и не се маже. Взема се точилката и се разточва на една голяма кора. След като се разточи се намазва с маргарин (или масло) и се навива на руло.

Оттук могат да се направят 2 варианта:
вариант 1: форма за кекс. Полученото руло се слага във форма за кекс, като при слагането самото руло леко се усуква.
вариант 2:  кръгла тавичка (диаметър 26 см). Кората се навива на руло и се нарязва на парчета, като краставици за редена салата. Подреждат се в тавата като редена салат, така че леко да се застъпват едно с друго. Хубаво е да има 1 средно парче и другите да се наредят наоколо. Става много красиво. Оставя се да втаса още 15 минути. Намазва се жълтък, разбит с 1-2 с.л. прясно мялко и 1 с.л. олио или масло. Пече се на умерена фурна до готовност. По желание се поръсва със сусам или маково семе.

*** Моята е редена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар