сряда, 3 март 2010 г.

Лучникът на Ева Тонева



Продукти:
20 гр прясна или 7 гр суха мая
250 мл топла вода
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
450-500 гр брашно
2 с.л. зехтин /олио/
Плънка:
3 с.л. зехтин /олио/
300-400 гр лук
1 домат
сол, червен пипер, черен пипер, чубрица
1яйце за намазване - разбито

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в половината топла вода. Покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути. В купа пресейте брашното и солта. Направете в средата кладенче и в него изсипете втасалата мая и останалото количество вода. Замесете меко тесто, като в края прибавете мазнината и омесете добре. Поставете оформеното тесто на топка в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час. Почистете лука, измийте го и нарежете на дребно. Загрейте мазнината, задушете в нея лука до омекване. Добавете нарязания на дребно домат, подправете на вкус със сол, червен, черен пипер и чубрица. Втасалото тесто изсипете на работния плот. Разделете го на 2 равни части. Едната разточете или разтеглете с ръце на кора с диаметър 35 см. Поставете я в намазнена тава с диаметър 28 см, като краищата излизат извън тавата. Равномерно разпределете върху нея половината плънка. Останалото тесто разделете на 2 еднакви части и всяка разточете на кора с диаметъра на тавата. Върху плънката поставете кора, отново следва плънка и накрая покрийте с останалото тесто. Прехвърлете краищата на най-долната кора върху лучника. Намажете с разбитото яйце. Поставете в студена фурна, за да може да втаса. Печете на 180 градуса до златисто, около 20-25 минути. Готовият лучник намажете със зехтин /олио/ и оставете покрит с кърпа 15-20 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар