четвъртък, 14 януари 2010 г.

Джинджифилови сладки с портокалов крем


Продукти:
2 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. кафява захар
1/3 ч.ч. захар + още за овалване
2 ч.л. джинджифил
1/2 ч.л. содa бикарбонат
1 и 1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. ванилова есенция
12 с.л. масло на стайна температура
1 голямо яйце

Начин на приготвяне:
Брашното, содата, солта и подправките се смесват в купа.
Маслото се разбива с кафявата и обикновената захар около 2 минути.
Добавя се яйцето и ванилията.
Сместа се бие още 30 секунди. Накрая се прибавя брашното.
Омесва се на тесто, оформя се на топка . Оставя се в хладилник за 2 часа.
От тестото се късат топчета. Топчетата се овалват в захар.
Поставят се в тава застлана с хартия.
Притискат се с дъното на чаша на плоски кръгчета /или се изрязват с формички, както направих аз/.
Пекат се в предварително загрята фурна около 10 минути на 170-180 С. Наблюдават се да не изгорят, защото стават много твърди.
Изпечените сладки се оставят да изтинат върху метална решетка.
Взема се една сладка и се намазва с 1 пълна ч.л. от крема. Отгоре се поставя друга и леко се притиска. Консумират се на следващия ден.
Сладките могат да се съхранят затворени в метална кутия няколко дни.

Продукти за крема:
115 гр. натурално крем сирене
1-2 с.л. масло на стайна температура
1/2 ч.л. ванилова есенция
1 ч.л. ситно настъргана портокалова кора
1 ч.л. портокалов сок
1/2 ч.л. джинджифил
1 ч.ч. пудра захар

Всички продукти за крема се смесват. Разбива се до гладък крем. Оставя се за около 40 минути в хладилник преди да се използва.

По същият начин може да се направи и лимонов крем

Няма коментари:

Публикуване на коментар