четвъртък, 14 януари 2010 г.

Питка за Бъдни вечер


Продукти:
250-300 мл хладка вода
1 кубче мая /42 гр./ 2 с.л. захар
1 с.л. сол
4 с.л. олио
брашно, колкото поеме /около 500-600 гр./

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и се оставя да шупне.
След това се прибавя към пресятото 2 пъти брашно, олиото, солта и още 1 с.л. захар. Замесва се меко тесто. Отделя се една топка, колкото юмрук за украса на питката и другата част се оставя да втаса до удвояване на обема си.
След като втаса се премесва леко и се поставя в намазнена с олио тава, разстила се с ръка и отгоре се поставя украса по желение. Остава се да втаса около 20-30 мин. и се пече на умерена фурна - 170 градуса до готовност.
5 мин. преди да се извади питката се намазва с 2 с.л. вода, премесени с 1 с.л. олио.

Няма коментари:

Публикуване на коментар