понеделник, 18 януари 2010 г.

Погача "Цвете"


Продукти:
250 мл топло мляко
20 гр прясна мая
2 яйца/1 жълтък за намазване/
30 гр размекнато масло
500 гр брашно
50 гр разтопено масло
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
сусам за поръсване - по желание

Начин на приготвяне:
Захарта и маята се разтварят в топлото мляко и оставят да втаса 10 минути.
Замесва се тестото от брашното, 1 цяло яйце и 1 белтък/жълтъкът е за намазване отгоре/, маята, размекнатото масло и солта.
Оставете да втаса до удвояване на обема - около 1 час.
Разделете втасалото тесто на 4 еднакви части.
От едната се приготвя средата на погачата: Разделя се на 5 еднакви части, три се отделят и оформят на фитили, които се сплитат. Останалите две се оформят на топка и поставят в намазнена или покрита с хартия за печене тава.
Всяка от останалите три част разточваме на кора с дебелина 2 мм, намазваме с разтопено масло и нареждаме една върху друга.
Завиваме на руло, нарязваме на парчета, които подреждаме на разстояние едно от друго в тавата, около средата на погачата.
Намазваме с разбития жълтък, посипваме по желание със сусам и печем около 30 минути в не загрята предварително фурна на 180 градуса.

***по рецептата на Ева Тонева - www.evatoneva.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар