четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Торта "Експлозия от шоколад с лешници"



Продукти:
200 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
250 гр. захар
4 с.л. тъмно какао
4 големи яйца
200 мл. прясно мляко
140 мл орехово или 140 мл. олио + 50 г смлени орехи
100 гр. смлени орехи
100 гр. сурови белени лешници


за крема:
400 гр. течен шоколад Fineti
1 черен шоколад – 90 гр. /аз ползвах Своге/
масло - 100 г със стайна температура
сметана - 200 мл течна

Начин на приготвяне:
Ако не разполагаме с орехово олио, може да го приготвите като пасирате заедно олиото с 50 г предварително фино смлени орехи.
От продуктите се приготвят 2 блата, като след като изстинат се разрязват с конец на още 2.
Фурната се загрява предварително до 180 градуса.
За всеки блат е необходимо да смесите заедно 100 гр. брашно, 2 с.л. какао, 1/2 пакетче бакпулвер и 140 гр. захар в купа.
Разбийте двете яйца самостоятелно в купа и след това прибавете 100 мл. мляко и 70 мл. от олиото и разбъркайте добре.
Добавете сухата смес и бъркайте докато се получи хомогенна смес.
Добавете половината от смлените орехи.
Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тавичка (около 25 см диаметър).
Пече се 20 минути и се проверява готовността на блата с клечка.
По същия начин се приготвя вторият блат.
Изпечените блатове се охлаждат леко върху решетка. /Блатовете стават много правилни и лесно се разрязват с конец./

За крема:
Разбийте предварително сметаната на пухкав сняг. Разтопете заедно маслото и натрошения шоколад в съд на котлона, докато се хомогенизират, но да не завират.
Оставете шоколадовата смес да се охлади леко и я смесете с разбитата сметана.
Добавете и 400 гр. течен шоколад Fineti. Разбъркайте добре.
С този крем слепете тортата, като редувате блат, крем и отгоре намажете равномерно с остатъка от крема.
Направете украса по желание.
Аз залях с разтопен шоколоад и украсих с остатъка от крема и лешници.

*** Може по средата между блатовете да се добават и лешници.
*** Лешниците се белят лесно ако ги поставите във вряща вода и варите 2-3 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар