четвъртък, 9 декември 2010 г.

Коледни звезди


Продукти:
2-3 яйца (зависи от големината)
1ч.ч кафява захар (или 1:1 кафява и бяла, за тези, които предпочита по-сладко)
½ ч.ч мед (3с.л с препълнени с връх, захаросан мед)
1ч.ч. олио
1ч.л сода (непълна)
подправки: ванилия, канела, джинджифил, индийско орехче
1ч.ч ядки (смлени или нарязани на ситно - орехи, бадеми, лешници - според вкуса)
2/3ч.ч сушени плодове нарязани на ситно /аз сложих кайсии и стафиди/
2 с.л портокалови и лимонови захаросани кори (препълнени с връх) - по желание

Начин на приготвяне:
Предварително се нарязват на ситно ядките и сушените плодове. Смесват се в подходяща купа, в която после, ще се замеси тестото.
Меда се разтапя на котлон заедно със захарта. Бърка се докато захарта не се разтопи напълно и сместа стане еднородна. В затоплената захарна смес се изсипват подправките.
Бърка се докато сместа не ги поеме напълно. Накрая се добавя и содата, разбърква се още един два пъти и се изсипва в купата при ядките и плодовете.
Разбърква се енергично докато не ги поеме всичките.
Добавят се едно по едно яйцата, като се бърка непрекъснато. Получава се приятна пенеста кремообразна смес.
Накрая се добавя олиото. После се бърка енергично докато сместа не го поеме изцяло.
Добавя се брашното на малки порции. Първоначално по 5-6 пълни с.л. после по 1-2 , като се бърка непрекъснато, докато бъркането стане трудно, след което се доомесва с ръце. Добавяйте брашно, докато тестото спре да се лепи, но все пак тестото трябва да остане доста меко. Тестото става много приятно и силно ароматно. Добре е да се поомеси известно време, докато тестото стане меко гладко и лъскаво. Така продуктите се спояват и ароматите се засилват, а това, естествено, прави сладките по-вкусни. Тестото се увива и се оставя да престои в хладилника едно денонощие, за да се поемат ароматите или 1-2 часа.  Разточва се на кора около 5 мм и се изрязват звезди. Пекат се на около 180ºC докато  сладките не променят леко цвета си. Ако прекалите с печенето сладките, ще станат доста твърди след като изстинат. Но ако се направят достатъчно време преди Коледа, ще омекнат до тогава.
Моите не са украсени още.

Няма коментари:

Публикуване на коментар