петък, 27 август 2010 г.

Празнична пита


Необходими продукти:
1 кг брашно
120-140 г разтопено масло
400 мл хладка вода
3 яйца
1 пакетче прясна мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 ч. л. маково семе
1 ч. л. сусам
1 жълтък

Начин на приготвяне:
1. Маята се поставя в купа, залива се с част от водата, поръсва се със захар и се налива останалата вода. Оставя се да шупне за 10 минути.
2. В брашното се оформя кладенче, счупват се яйцата и се разбиват. След това се наливат 60-70 г от маслото, разбърква се и се посолява. Бъркането продължава, като се налива шупналата мая. Върху набрашнен плот се омесва меко тесто. Поставя се в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 30 минути
3. Втасалото тесто се премесва 2-3 пъти и се разделя на 16 топки. Всяка се разточва върху набрашнен плот, така че да се получат тънки дискове с диаметър 1 педя. Намазват се с останалото разтопено масло.
4. Всеки диск се оформя като възел. Нареждат се в намазнена тава, покриват се и се оставят да втасат за 20 минути. След това се намазват с разбит жълтък.
5. Питата се пече около 20-25 минути в предварително загрята на 200-220 градуса фурна, като 5 минути преди да се извади, се поръсва с маково семе и сусам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар