петък, 27 август 2010 г.

Шоколадов сладкиш /Конова/

Продукти:
за блата
2 яйца
150 гр. захар
щипка сол
150 мл олио
150 мл. айрян
1 ч.л. бакпулвер
1/2 капсула есенция ром
2 прахчета ванилия
2 ч.ч. /по 200 мл/ брашно
2 супени лъжици какао

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.
Добавя се олиото и айряна.
Сухите съставки се пресяват заедно и се пазбъркват добре с останалата смес.
Блатът се пече във форма с диаметър 24см / или в правоъгълна тавичка/ в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Готовият блат се охлажда и се нарязва на ромбове или квадрати , които леко се отдлят един от друг.

за шоколадовата заливка
200 гр. захар
150 мл. вода
125 гр. масло
2 с.л./с куп/ какао
100 гр. сухо мляко
2 прахчета ванилия

Сухите съставки се пресяват заедно.
Водата , маслото и захарта се загряват на котлона, до докато зяахарта се разтвори.
Течността се изсипва на струя в сухите съставки при непрекъснато разбъркване с миксера .
Течният шоколад се оставя леко да се охлади и от време на време се разбърква , за да не хване коричка.
Когато консистенцията му е подходяща на гъстота, се излива в/у нарязания сладкиш.
Шоколад трябва да попадне и между парчетата.
Изчаква се глазурата да се охлади. Тя не се втвърдява напълно , а остава лепкава и прави сладкиша невероятно сочен .

Няма коментари:

Публикуване на коментар