събота, 22 май 2010 г.

Торта Импровизация


За блата:
600-800 гр. ябълки
150 гр. орехи
стафиди по желание
1 - 1 1/2 ч.л. канела
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
2 с.л. какао
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио или разтопено масло
Ябълките изчистете и нарежете на кубчета и сложете в дълбока купа.
Върху тях слoжете останалите продукти в изброената последователност.
Оставете за 30 мин, след това разбърквате сместта, изсипете я в намаслена и посипана с галета или брашно тавичка. Печете около 25-30 мин на 180 градуса. Фурната включете 10-15 мин преди да сложите тавата. След като изстине блата се изважда от тавата и с помощта на конец се разрязва на две.

За крема:
1 л. прясно мялко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 ванилии
3 жълтъка
2 с.л. какао
Жълтъците се разбиват хубаво със захарта и какаото, добавя се около 20 мл. прясно мялко и брашното и отново се разбива хубаво. Другото мляко се загрява на коткона и към него се прибавя сместа със жълтъците. Бърка се непрекъснато доката се сгъси. След това се привабят 2-те ванилии и се охлажда. Покрива се с домакинско фолио, за да не хваща коричка, така че фолиоото да се опира в крема. След като се охлади се сглобяа тортата.

Сглобяване:
Единия блат се сиропира със сироп от компот или 2 с.л. мед, разтворени в малко вода, отгоре се намазва с крем, поставя се другия блат, пак крем. От страни аз залепих бишкоти - 1 пакет и окрасих с реценчета ягоди, а надписа е от резенчета банан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар