четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Шоколадова баклава/Burma Tatlisi


Продукти:
500 гр. готови финни кори
200 гр. орехи
100 гр. млечен шоколад
1 1/2 с.л. захар
1 1/2 с.л. грис
настъргана кора от лимон
100 гр. масло
50 мл. газирана минерална вода
60 гр. маргарин.

За сиропа:
400 мл. вода
500 гр. захар
1/2 капс. ванилия.

Начин на приготвяне:
В съд сваряваме газираната вода и маслото. Охлаждаме. В купа смесваме смляните орехи, настърганият шоколад, настърганата лимонова кора, захарта и гриста. Вземаме лист по лист от корите. Намазваме кората с охладено масло с помощта на четка. На 5 см. от края поръсваме дебел слой от ореховата смес, поставяме дълъг и тънък шиш/игла за плетене/ и навиваме около иглата кората на не много стегнато руло.
Навитата кора опираме в стената на тавата и с избутване на кората изваждаме иглата. Целта на избутването е да се получи "сбръчкване" на кората тип хармоника. Всичко се повтара до изчерпване на продуктите и корите.
Баклавата заливаме с разтопеният маргарин. Печем в предварително загрята на 200*С фурна около 20-30 мин. до златисто.

Приготвяне на сиропа:
В съд разтопяваме 100 гр. от захарта на карамел на тих огън. Заливаме 100 мл. вряща вода към карамела и разбъркваме. Добавяме останалата захар и вода и варим около 10 мин. до сгъстяване на сиропа, като за баклава. Накрая добавяме ванилията и разбъркваме. Заливаме с горещ сироп студената баклава или гореща баклава със студен сироп. Задушаваме и оставяме да престои 24 ч.
Сервираме охладена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар