четвъртък, 14 януари 2010 г.

Мераклийска погача


Продукти:
500 гр брашно
20 гр мая
200 мл пр. мляко
100 мл олио
50 мл топла вода
3 яйца/едното е за намазване/
1 с.л.захар
1/2 ч.л.сол
20 гр масло

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлата вода и се оставят да втасат 10 минути.
Към пресятото брашно се прибавя солта, олиото, разбитите яйца, млякото и маята.
Замесва се меко тесто, което втасва на топло, покрито с кърпа около час или до удвояване на обема.
Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се премесва. Разделя се на 10 еднакви по големина части. Всяка една от тях се оформя на фитил с дължина около 30 см, който се завива на осморка, като краищата му се подпъхват в образуваните на осморката кръгчета. Останалите две части се разточва на по-дълги фитила и от тях се оформят малки възелчета, които се подреждат в края на погачата, между осморките. Един по-голям възел се поставя по средата.
Погачата втасва още час, маже се с разбитото яйце и се пече около 20 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Готовата погача се маже с разтопено масло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар