четвъртък, 17 януари 2013 г.

Баклава




Продукти:
2 яйца
1ч.ч кисело мляко
сока на половин лимон
1 к.л сода
1 ч.ч олио
брашно колкото поеме за меко тесто
натурално пшеничено нишесте

Начин на приготвяне:
Всички продукти се смесват. Прибавя се брашното до получаване на меко тесто. 
Разделя се на около 10 топки. Всяка топка се разделя на 6-7 по-малки топченца които се овалват в натурално, пшенично нишесте.
Всяко мъничко топченце се сплесква и се редят една върху друго. Така наредените едно върху друго топченца се точат с нишесте до образуване на кора тънка колкото да се чете вестник.
Корите се редят в намазнена тавичка по между им се посипват счукани орехи, но не много едри, нито много дребни.
След 5-та кора баклавата се разрязва.
Разтопява се 125 гр. масло (за една тава) и се залива нарязаната баклава.
Пече се на около 150 градуса до готовност 30-40 минути.
Приготвя се захарен сироп от 6 ч.ч захар + 6ч.ч вода вари се около 20 минути и с този сироп се залива студената баклава. 
от тази доза стават 2 тави.
Предстоява около 12 часа, за да попие сиропа, но не в хладилник. 
Плънката може да се направи и от фъстъци ,бадеми, лешници и т.н. по желание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар