четвъртък, 17 януари 2013 г.

Козуначени зайчета

Ето и моите Великдески козуначени зайчета, които правих за Великденския базар в детската градина на дъщеря ми. Направих половин доза и се получиха точно 6 бр.




Продукти за около 12-13бр.:

3а тестото:
330гр брашно
50гр захар
30-40гр меко масло
15-20гр свежа мая
125мл прясно мляко
щипка сол
жълтък с няколко капки прясно мляко за намазване

3а пълнеж:
120 гр. шоколад
100 гр. средно смлени орехи

Начин на приготвяне:
Маята се размива в прясното, леко позатоплено мляко. Брашното се пресява, прави се кладенче, в него се сипва захарта, щипката сол, мекото масло (със стайна температура, на парчета ) и замесва тесто, което се оставя покрито за половин час.
През това време се подготвя пълнеж: шоколада се настъргва и орехите се смилат.
От тестото се късат парчета с тегло около 40 гр, разточват се в елипсовидна форма, добавя се по лъжичка от пълнежа и завиват на рулце, чиито краища се се засрещат и кръстосват.
Намазват се с жълтък, редят се в тава застлана с готварска хартия и пекат на 180 -200°C. Охлаждат се върху решетка и върху вече напълно охладените зайчета се рисуват с разтопен шоколад очички и муцинка. По желание се забождат на дървени шишчета.


Идеята и рецептата са на Димитрина: http://dimitranas.blogspot.com/2009/04/blog-post_10.html





Няма коментари:

Публикуване на коментар