понеделник, 5 март 2012 г.

Питка със шарена сол и сирене




Продукти:
3 яйца
1/2 кубче прясна мая
150 мл прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
1 ч. л. захар
4 с.л. олио
шарена сол
250- 300 гр. сирене
брашно колкото поеме /около 500-600 гр./
Приготвяне:
Брашното се пресява през сито. Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта и 1-2 с.л. бтрашно и се оставя да втаса. 2-те яйца+ 1 белтък се разбиват заедно с киселото мляко и олиото, а жълтъка се отделя за намазване. Замесва се меко тесто. Оставя се да почине 10-15 минути. Разделя се на 2 топки. Всяка се разточва на кора, поръсва се с шарена сол и натрошено сирене. Завива се на руло. рулото се разрязва на 2 напречно и двата фитила се усукват един в друг. Поставя се в намаслена с олио тава. По същият начин се прави и втората кора.  Оставя се да втаса докато удвои обема си. Намазва се с жълтъка, разбит с 1-2 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио. Пече се на умерена фурна или се поставя във фурната на 50-60 градуса докато втаса и след това фурната се увеличава на 180 градуса и се пече до готовност. След като се извади от фурната се напръсква с вода и се завива с кърпа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар